2025-09-02, 2:41 PM | |
Kaczka – od staropolskich uczt po francuską elegancję Są w świecie kuchni takie potrawy, które mają w sobie coś z arystokraty i coś z chłopa. Kaczka jest właśnie takim ptakiem – w jednej chwili biega sobie po podwórku, kwacze przy kałuży i skubie zieleninę, a w drugiej – trafia na królewski stół, gdzie podawana jest na srebrnych półmiskach, polana winno-żurawinowym sosem. Kaczka w staropolskiej tradycjiJuż w dawnych polskich dworach kaczka była symbolem dostatku i święta. Pieczono ją z jabłkami, śliwkami, czasem faszerowano kaszą gryczaną albo grzybami. Kiedy nadchodziły jesienne polowania, na stołach pojawiały się dzikie kaczki – delikatniejsze, pachnące mokradłami i lasem. Szlachta zajadała się nimi, popijając miodem pitnym albo piwem warzonym w klasztorach. W staropolskich książkach kucharskich można znaleźć przepisy, które dziś brzmią jak poezja: „Kaczkę natrzeć solą i korzeniami, jabłek włożyć pełne gardło, piec wolno, a często polewać własnym sosem, aby się nie przepaliła, lecz w złotym kolorze była.” Kaczka u poetów i pisarzyKaczka miała też swoje literackie pięć minut. Kto nie zna bajki Krasickiego o „Kaczce dziwaczce”? Tam co prawda chodziło o ekscentryczne zwyczaje, ale sam fakt, że kaczy temat trafiał pod pióro, pokazuje jej znaczenie w kulturze. Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” wspominał o ucztach, gdzie mięsiwo kaczki było ozdobą stołu. Kaczka – choć nie tak majestatyczna jak dzik czy sarna – zawsze znajdowała miejsce w narodowej wyobraźni. Francuskie „canard à l’orange”A teraz przenieśmy się nad Sekwanę. Francuzi, mistrzowie kuchni, wzięli kaczkę i uczynili z niej symbol kulinarnej elegancji. „Canard à l’orange” – kaczka w sosie pomarańczowym – to danie, które podbijało serca na królewskich ucztach Ludwika XIV i późniejszych europejskich elit. Kwaśno-słodki smak cytrusów łączył się z tłustym, aromatycznym mięsem – i powstawała harmonia, którą do dziś naśladuje cały kulinarny świat. Kaczka dziś – między tradycją a nowoczesnościąW naszych kuchniach kaczka nie jest codziennością, raczej daniem odświętnym. Pieczona cała – króluje na Boże Narodzenie, weselach czy rodzinnych ucztach. Ale współczesne przepisy podpowiadają też nowe smaki: pierś kaczki sous-vide z malinowym sosem, azjatyckie kaczki po pekińsku, albo właśnie nasze staropolskie „z jabłkami i żurawiną”. I wiecie co? Niezależnie, czy kaczka siedzi na srebrnym półmisku u króla, czy na zwykłym talerzu u mamy w kuchni – zawsze smakuje tak, że do ostatniej kosteczki oblizujemy palce. Kaczka to ptak niezwykły – łączy w sobie prostotę wiejskiego podwórka i elegancję dworskiej uczty. Towarzyszy nam w literaturze, w tradycji, w świętach i codzienności. I choć moda się zmienia, choć jedni wolą sushi, a inni burgery – kaczka pieczona z jabłkami wciąż pachnie domem i wspomnieniami. Kaczka pieczona z jabłkami i żurawinąSkładniki (na 4 osoby):
Przygotowanie:
Podanie:Kaczka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi, kopytkami albo pieczonymi ziemniakami. Do tego czerwona kapusta na ciepło z jabłkiem – i masz ucztę, jak z najlepszej gospody. ![]() | |
| |
Wyświetleń: 4 | Pobrań: 0 | |
Liczba wszystkich komentarzy: 0 | |