CZEKO - JAGODZIANKI 🫐
2025-07-15, 1:15 AM
CZEKO - JAGODZIANKI 🫐
 
Składniki ciasta
500 g mąki
250 ml letniego mleka
30 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
3 żółtka
90 g cukru
100 g masła rozpuszczonego
szczypta soli
1 cukier waniliowy
1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
Drożdże wymieszać z mlekiem, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, miksując dalej dodać rozpuszczone ciepłe masło.
Do ubitych żółtek dodać rozczyn, partiami dodawać przesianą mąkę wyrabiać ciasto ok. 10 minut.
Odstawić do wyrośnięcia.
500 g jagód
1 łyżka skrobii
2 łyżki cukru
Kruszonka:
50 g masła rozpuszczonego
40 g cukru
70 g mąki
Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na porcje, uformować kulki, odłożyć na 10 minut.
Każdą rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Placek włożyć do miseczki, wsypać obficie jagody, dokładnie skleić i uformowć bułeczkę.
Odstawić do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Krem z białej czekolady:
1 i 1/2 białej czekolady
130 ml śmietanki kremówki 36%
Śmietankę mocno zagrzać, zalać pokruszoną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, schłodzić w lodówce.
Po upieczeniu jagodzianki przestudzić i napełnić kremem czekoladowym każdą od spodu za pomocą rękawa cukierniczego z tylką.
Smacznego!
Kategoria: Czar z Piekarnika | Dodał: lilule223 | Tagi: jagodzianki
Wyświetleń: 4 | Pobrań: 0 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0