Nowoczesny żurek w bochenku chleba razowego
2025-08-27, 6:23 PM
Wierzba
Nowoczesny żurek w chlebie razowym

Składniki (na 2–4 porcje):

Na żurek:

  • 2 litry bulionu (warzywnego lub mięsnego)

  • 500 ml zakwasu na żurek (najlepiej domowego)

  • 500 g białej kiełbasy, pokrojonej w plastry

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte

  • 2 łyżki chrzanu (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

  • śmietana do zabielenia (opcjonalnie)

Do podania:

  • 4–6 małych bochenków chleba razowego (wydrążonych i podpieczonych)

  • jajka ugotowane na twardo (połówki do dekoracji)

  • natka pietruszki, rzeżucha lub kiełki


Przygotowanie:

  1. Gotowanie żurku
    W garnku zagotuj bulion, wrzuć pokrojoną białą kiełbasę i gotuj ok. 10 minut.
    Wlej zakwas (ilość dostosuj do kwaśności, jaką lubisz), dodaj czosnek, majeranek i chrzan. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze 15 minut.
    Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, zabiel zupę śmietaną wymieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami gorącego wywaru.

  2. Chlebowe miseczki
    Odetnij górę bochenków, wydrąż środki, pozostawiając dość grubą „skorupę”.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 °C na około 15–20 minut, aby skórka się przyrumieniła i nie chłonęła zupy.

  3. Serwowanie
    Do gorących, wydrążonych bochenków wlej żurek.
    Dodaj połówkę jajka, posyp zieleniną i podaj od razu.

 

Kategoria: Przepisz na chleb | Dodał: fiolka | Tagi: przepisy, chleb razowy, kuchnia polska, żurek, Wielkanoc, zakwas, tradycyjne zupy, nowoczesna kuchnia, kuchnia domowa, biała kiełbasa
Wyświetleń: 20 | Pobrań: 0 | Rating: 0.0/0


Liczba wszystkich komentarzy: 0